„“Орфей“ в Свети Влас

За втори път певците от Детски хор „Орфей“ взеха участие в международния фестивал на изкуствата „Свети Влас“. Там децата се представиха с разнообразен репертоар във всяко от изпълненията си. Именно хасковлийчетата откриха фестивала в лобито на хотел „Марина палас“, където бе експонирана изложбата „Приливи и отливи“ на художника Любомир Христов – креатив директор на 3D студио „Джордж Лукас“ в Холивуд. Името му се свързва с визуалните ефекти на филми като „Аватар“, „Матрицата“ ,“Арго“, „Карибски пирати“ и е носител на „Оскар“ за ефектите в „Животът на Пи“. Следващото участие на „Орфей“ на 2 юли бе самостоятелен концерт с църковни песнопения и духовни песни в църквата „Св. Власий“. Там певците изпълниха „Святий боже“ – муз. Д. Христов, „Богородице, дево“ – източен напев, „Тропар за светите братя Кирил и Методий“ – муз. протойерей Кирил Попов, „Тебе поем“ – старобългарски напев, „Детска молитва“ – муз. Ж. Белева, „Ангелче“ – муз. монахиня Валентина Друмева и др. Публиката в препълнения до краен предел храм изрази възторга си от представянето на децата с бурни аплодисменти в края на концерта. Същата вечер изпълнителите взеха участие и в концерта „Бъдещите звезди пеят“ заедно с Детска вокална група „Усмивки“ от Ст. Загора. На сцената на „Арена Марина Диневи“ орфейци изпълниха песни от мюзикъла „Моята Дисни приказка“.
Освен хасковските певци във фестивала участваха още балетът на Старозагорска опера, актрисата Бойка Велкова в съвместен спектакъл с Теодосий Спасов и солисти на Варненска опера.
За своето участие хор „Орфей“ и диригентът Елена Цветкова бяха отличени с грамота от директора на фестивала Мариела Павлова. Децата вече са поканени да участват и в следващото издание през 2018година.