ЖУРИ НА XIX-ТИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА КАМЕРНИЯ ТАНЦ 6-8 МАЙ 2022 ГОДИНА ХАСКОВО

 

 

РОСЕН КАНЕВ

 Преди да завърши през 1989 Държавното хореографско училище в София /днес Национално училище по танцово изкуство/ участва в известната българска трупа за съвременен балет “Арабеск”. След дипломирането си като ученик на Румен Рашев е приет в Балетната трупа на Националната опера и балет. В репертоара му са централните партии от “Лебедово езеро”, “Дамата с камелиите”, “Козият рог”, “451 по Фаренхайт ”, “Зорба Гъркът”, “Жизел”, “Ромео и Жулиета”, “Лешникотрошачката”, “Пепеляшка”, “Дон Кихот”, “Силфида”, “Гето”. Носител на Трета награда от Националния конкурс “Анастас Петров” /1993/, финалист от конкурса в Осака /1995/, номиниран за “Кристална лира” /2000/ – награда на Съюза на музикалните и танцови дейци, удостоен с “Кристална лира” /2001/.
 
Преподава в НУТИ. През 2012 година получава наградата „Анастас Петров” за педагогическа дейност.
Премиер-солист и репетитор на Софийската опера и балет!
В репертоара му са централните партии от “Лебедово езеро”, “Дамата с камелиите”, “Козият рог”, “451 по Фаренхайт ”, “Зорба гъркът”, “Жизел”, “Ромео и Жулиета”, “Лешникотрошачката”, “Пепеляшка”, “Дон Кихот”, “Силфида”, “Гето”.
 
Носител на Трета награда от Националния конкурс “Анастас Петров” /1993/, финалист от конкурса в Осака /1995/, номиниран за “Кристална лира” /2000/ – награда на Съюза на музикалните и танцови дейци, удостоен с “Кристална лира” /2001/.
 
Жури на балетния конкурс “Анастас Петро
в“, на фестивала “Ритъмът на сърцето”.

 

 

 

 

 

 

ЦВЕТАНКА ГЕРГИНОВА


 
     Цветанка Гергинова е възпитаник на Държавно Хореографско Училище, специалност Класически танц, ученик на Маргарита Градечлиева. Тя учи от извора на модерния танц в Европа, „Palucca Schule“ в Дрезден и „Koln Tanz Academie“.
Изучава техниките на Патрисио Бунстер, Марта Греъм и Баланчин.
Директор на Артс Дивелъпинг Център „G“ и Арт директор на Студио за модерен танц „G“ от 2000г.  Специализира в Модерния танц (Греъм, Лабан) и Джаз в Германия, Италия и Русия. Работила като преподавател в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ), учредител и председател на Българската Танцова Организация (БТО) до 2011. Автор и хореограф  на много съвременни танцови спектакли, носител на национални и международни награди като изпълнител, хореограф, организатор, ръководител, лектор  и международен съдия.
Учредител и Заместник-председател на Българска Спортна Танцова Федерация (БСТФ) до 2011, член на IDO.
Нейни ученици са сред водещите танцьори, преподаватели и хореографи в България.

 

 

 

МИРОСЛАВ ДИМИТРОВ

 

 

    Мирослав Димитров  към момента е главен художествен ръководител и  хореограф на Фолклорен ансамбъл „Пирин” – Благоевград. Завършил Националното училище за танцово изкуство София, специалност – Български народни танци. Продължава своето образование в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив , специалност  хореограф–режисьор. Професионален  танцьор в Ансамбъла на Строителни войски, репетитор и изпълнител (танцьор, перкусионист) в група “Вакали”, преподавател  в НУТИ – София, хореограф – постановчик  в  „Макро денс фактори” – Истанбул , ансамблите на Сливен, Перник, Шумен и много други  професионални, детски и самодейни  ансамбли.