Съвместно обучение на доброволците от ПИЦНВ – Хасково и Кърджали на тема „Трафикът на хора –робство на нашето време”

По покана на ОбСНВ – Кърджали, Превантивно-информационен център по наркотични вещества – Хасково присъства на среща- разговор с Нина Николова от международната неправителствена организация „А21” насочена към трафика на хора.

В срещата участваха младежките клубове към общинските съвети по наркотичните вещества в Кърджали и Хасково, Детския и младежки парламент и членове на Клуб по фотография „От черно до бяло” към ОДК Кърджали.
Темата бе представена чрез мултимедийна презентация „Премахване на несправедливостта в 21 век”, последвана от дискусия и ролеви игри с конкретни казуси.
Това е първата по рода си среща по темата с представители на неправителствена организация в Кърджали, по време на която участниците получиха информация за различните видове трафик на хора, сред които тези с цел сексуалната експлоатация, продажбата на бебета и трудовата експлоатация.

Всяка година стотици българи стават жертва на съвременното робство. А една трета от всички сексуално експлоатирани жени в ЕС идват от България и Румъния.
По различни оценки тяхното нещастие генерира приход от над 800 000 000 евро за организираната престъпност. В много от случаите трафика се осъществява поради лоши условия на живот, липса на образование и безработица, в други – лековерността на младите хора се оказва пагубна в търсенето на щастие извън граница.

Денонощната безплатна анонимна телефонна линия за борба с трафика на хора, в рамките на целия ЕС е 0800 20 100.

 

025

 

030036043