Откритие

Под мотото „Откритие“ („Discovery”) премина тазгодишната Световна космическа седмица. В нея за поредна година се включи и Астрономическа обсерватория при ОП „Младежки център“ – Хасково. Възпитаниците на школата по астрономия бяха подготвили празник за своите по-малки приятели от училищата в града.

Историята на космонавтиката е само на 58 години, но вече е толкоз богата, че не е възможно да бъде преразказана или пресъздадена накратко. Ето защо на днешния празник ние обърнахме внимание само на актуалните събития през последната една година – първото в историята кацане на сонда върху комета (корабът „Розета“ и сондата „Филе“), достигането на космически кораб до планетата-джудже Плутон (корабът “Нови хоризонти“), изследването на планетата-джудже Церера от друг космически кораб („Down”), откриването на извънслънчева планета, подобна на Земята от космическия телескоп „Кеплер“, 25 годишнината на космическия телескоп „Хъбъл“ и откриването на течна вода на Марс.

За да е по-емоционален и интригуващ празникът, той протече под формата на състезание между училищата. Учениците от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, ОУ „Климент Охридски“, СОУ „Васил Левски“ и СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ излъчиха свои отбори, които премериха сили в подготвените забавни игри и конкурси. След кратки презентации, представени от възпитаниците от обсерваторията, децата трябваше да преминат през „астероидния пояс“ с вързани очи, да сглобят пъзел от прекрасни снимки на телескопа „Хъбъл“, да направят хартиен модел на „Розета“ и „Филе“, да изработят макет на Плутон и неговите спътници от пластилин, да нарисуват космическа рисунка и да посадят растение за бъдещата оранжерия на Марс. За своите усилия бъдещите космически изследователи получиха тематични награди и почерпка.

Повече снимки от празника можете да видите на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ao.haskovo