Пет награди и две стипендии за младите етнографи от национален конкурс

 С пет престижни награди се завърнаха възпитаниците на Школата по етнография при ОП „Младежки център” от XXIII Национален конкурс под надслов „Съединението прави силата”.
Той бе организиран от Националният клуб „Родолюбие”, със съдействието наetno800x600 Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Синдиката на българските учители, ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, в. „Учителско дело“, в. „Аз Буки”.

Целта но конкурса бе участниците в него да покажат познания, да дадат тълкувания и оценки за събития и личности по един от предложените тематични акценти, като ги разгледат на фона на европейски и световни процеси.

Представени бяха 157 разработки на ученици от страната. Тази година много силно бе участието на българчета живеещи в Молдова, Украйна, Чехия, Испания.

С общо пет награди и две стипендии се завърнаха младите етнографи. Хаскоet1_800x600вската школа, с ръководител Нели Арнаудова участва вече 20 г. в престижния конкурс, като тази година с есета, презентации и изследователски проекти се представиха 8 деца и младежи с общо 10 творби.
Стипендии спечелиха Виктория Стоянова от 9 клас при ГПЧЕ „Проф. д-р Ас. Златаров”, класирана на 3 място за проекта си „130 г. от Съединението на България” и Десислава Господинова- 10 клас от ПМГ „Акад. Боян Петканчин”, заела 2 място с презентацията „100 г. българско кино”. На Десислава бе присъдена и специалната награда на Историческия факултет при Софийския университет за писмен изследователски проект за битката при Клокотница.

Втора награда спet_800x600ечели Моника Джелепова- 6 клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с интересната си презентация „1160 г. от създаването на българо-славянската писменост”. Специална награда на Национален етнографски музей и Национален институт па етнология и фолклористика заслужи 10-класничката от ФСГ „Атанас Буров” Габриела Иванова за проекта си, свързан с празниците и обредните хлябове в Хасковско.